IOS & Android Webservis Alt Yapısı [PHP – MySQL – jSon]

IOS & Android Webservis Alt Yapısı [PHP – MySQL – jSon]

IOS veya Android tabanlı uygulamalarınızın web üzerinden yönetilmesi veya veritabanının MySQL olması durumunda, aplikasyonunuz ile haberleşmeyi sağlayacak ara bir alt yapıya ihtiyacınız olacaktır. Bu durumlarda webservis alt yapısını kurup, IOS & Android yazılım uzmanınız bunun üzerinden aplikasyonunuzu entegre etmesi gerekecektir. Böylece, siz veritabanında veya web üzerinden yaptığınız değişikliklerde direk aplikasyonunuz da güncellenmiş olacaktır.

Bir örnek üzerinden gidelim… Restaurant uygulaması yaptıracaksınız diyelim. En basit ihtiyaçlarınız şu şekilde olacaktır:

1- Uygulamanızın içerisindeki menüler, yemekler, listeler gibi içerikleri kendinizin ekleyip çıkardığı, fiyatlarını veya resimlerini güncellediğiniz, müşteri kayıtlarının yönetildiği bir web tabanlı yönetim paneli

2- Web tabanlı yönetim panelinin kodlanması

3- Web tabanlı yönetim paneli ve veritabanı ile entegreli bir APP

4- APP ile haberleşmeyi sağlayacak webservis alt yapısı

Dördüncü madde blog konumuz. Bunu biraz daha açalım.

Öncelikle webservisin çalışması için alan adınızın altında bir subdomain açalım. Örneğin: webservis.mutluarici.com

Daha sonra, webservis alt yapısında kullanacağımız framework’ü kodlarımızda entegre edelim. Çatıyı kurduktan sonra, GET veya POST parametresi ile istekleri karşılayacak bir yapı kurmalıyız. Webservis URL’sine yazılım uzmanının çekmek istediği fonksiyonu pass edip, webservisin ilgili isteği işlediği bir yapı olacaktır. Her bir özellik için fonksiyon yaratmamız gerek. Örneğin, restaurant menü kategorilerini çekeceğiz ve listeleteceğiz. Bu listeyi de APP içerisinde yazılımcı arkadaş çekip dinamik olarak entegre edecek. Siz ne zaman webdeki admin panelinizden kategori eklerseniz, direk APP içerisinde kategoriniz oluşmuş olacak.

Örnek fonksiyonlar:

Bu kategoriyi çekmek için “getMenuCategories” diye bir fonksiyon yaratmalıyız. Fonksiyon içerisine veritabanından bilgileri çekip json ile basmalısınız…

Bu şekilde APP için lazım olacak tüm bilgileri fonksiyon içerisine alıp oluşturmalısınız.

İşte webservisiniz hazır!

Biraz yemek tarifi gibi oldu:)

Konuya Oy Verin
5/5

0 Yorum

Henüz yorum yazılmamış. İlk yazan siz olun!

Yorum Yazın